Plodno istarsko crveno tlo okupano suncem  - idealno za proizvodnju vrhunskog vina

26.01.2018

Jedan od najvažnijih čimbenika za proizvodnju kvalitetnog vina je svakako terroir, odnosno prirodno okruženje poput vrste tla i mikroklime u kojem su zasađeni i kultivirani trsovi vinove lozi, a koji u konačnici stavljaju unikatan potpis na okuse i arome svakog vina.

 

U Istri postoji više različitih tipova zemljanih podloga, a zapadni dio poluotoka naziva se još i Crvena Istra upravo zbog crljenice koja prevladava na tom području, a koja se osobito ističe svojom mineralnošću i pogoduje uzgoju brojnih poljoprivrednih kultura, uključujući i vinovu lozu.

 

Rodni vinogradi vinarije Poletti na kojima su zasađene autohtone istarske sorte poput Malvazije,Terana i Muškat Ruže te vrhunske sorte Merlota, Chardonnaya i Cabernet Sauvignona, smješteni su na obroncima brežuljka nedaleko od Markovca, na iznimnoj lokaciji koju osim cijenjenog istarskog crvenog tla krasi i velik broj sunčanih sati, omogućujući tako uzgoj grožđa visoke kakvoće.

 

Kada govorimo o terroiru, gotovo je nemoguće spomenuti i važnost vinara, odnosno njegovog iskustva, vještina i ideja prema kojima se iz plodova prirode oblikuju vrhunske vinske kapljice. U obitelji Poletti strast i ljubav prema vinu prenosi se s generacije na generaciju već više od stoljeća i pol, a upravo je to bogato obiteljsko vinarsko nasljeđe je pored kvalitetnog tla, pogodne klime i domaćih sorti, glavni oslonac u proizvodnji visokokvalitetnih Poletti vina.

 

 

Ovo je priča koja se odvija na istom mjestu već 6 generacija. Nono Piero Bernobich, 1842. godine, od svog tasta Marca Dellamarne za 113 fiorina kupio je komad zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Zemlja i njezini plodovi,vinova loza i maslina, postali su im jedino bogatstvo i strast. Ljubav prema njima bila je jača od neizvjesnosti koju je život sa sobom nosio.

Zahvalni zbog tog nasljeđa nastavljamo istim putem dalje i utiremo nove staze budućim naraštajima.

 

Отправка формы…

На сервере произошла ошибка.

Форма получена.

Vino je od davnine dio nas. Taloži se u njemu povijest duga stoljeće i pol. U našim se podrumima proizvodi vino oplemenjeno tradicijom

Terra Rossa

Kontaktiraj nas

Obitelj Peter Poletti

Markovac 14,

52463 Višnjan, Hrvatska

+385 91 449 2510

© 2017 - d.istra